"Арена Бургас" ще бъде готова до края на 2018 г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на "Академика 2011" Борис Тодоров и представители на фирмата-изпълнител направиха инспекция на строежа на зала "Арена Бургас".

"Много съм доволен от напредъка на строежа. Това ще бъде най-внушителната спортна зала в България, най-добре планираната и конструирана. Взели сме си бележки от силните и слабите страни на другите големи зали в страната. "Арена Бургас" ще бъде изключително функционално съоръжениe от огромно значение за българския спорт. Ще можем да приемаме състезания от най-висок ранг", коментира министър Красен Кралев.

"След завършването на залата страната ще разполага с уникален пакет от 5 спортни съоръжения – 4 новопостроени и едно реконструирано", допълни той.

По време на инспекцията стана ясно, че грубият строеж на "Арена Бургас" ще бъде завършен до края на годината, а до края на 2018 г. залата ще бъде окончателно готова. За да се удовлетвори желанието на община Бургас обектът да бъде готов колкото се може по-рано, строителите работят с удължено работно време. След като залата бъде готова в края на 2018 г. страната ни ще може да кандидатства за домакинство на Европейско първенство по лека атлетика.

"Още преди да е завършена залата има голям интерес от спонсори, които желаят да дадат името си на спортното съоръжение", сподели министър Кралев. Следващата седмица започват преговорите с "Кауфланд", които първи са изявили желание да бъдат спонсор на съоръжението.

"Арена Бургас" ще бъде енергийно ефективна, за да се минимализират разходите за поддръжката й. Залата е проектирана като многофункционален обект, предлагащ пространство за практикуване на широк диапазон от спортове. Съоръжението ще се използва основно за лека атлетика, като отговаря на изискванията за провеждане на първенства от най-висок ранг.

 

Спортното съоръжение е без аналог и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг.

Обектът ще отговаря на всички най-съвременни нормативни и експлоатационни изисквания за подобен тип съоръжение. Ще има възможност за интегриране на допълнителни, преместваеми трибуни, разширяващи зрителския капацитет. Голямото паркинг пространство позволява поемането на голям обем посетители и техника, предназначена за организирането на мероприятията.

Тренировъчната зала ще се използва за текуща спортна дейност. За организиране на състезания по лека атлетика капацитетът на посетителите е 7200 бр. места. За организиране на събития за отборни спортове капацитетът на посетителите е 8200 бр. За организиране на концерти с допълнителни правостоящи места максималният капацитет на посетителите е 14 200 бр.

Още за "Арена Бургас" - в интегрираната база данни за актуални проекти и компаниите, свързани с тях www.PDS.bg

 

 

Източник: gradat.bg